00. Instructie - checklist
01. Managementverklaring
02. Doel, inhoud en structuur
03. De organisatie
04. Context organisatie
05. Leiderschap
06. Planning
07. Ondersteuning
08. Uitvoering
09. Evaluatie van prestaties
10. Verbetering
Management review
Kwaliteitshandboek
Wijzig privegegevens
Wachtwoord wijzigen
Facturen
Webinars
FAQ
Uitloggen
(let op! dit onderdeel is geheel vernieuwd, eerder ingegeven teksten zijn onderaan nog terug te vinden)
Het doel van dit hoofdstuk is de context van een organisatie van jouw praktijk in beeld te brengen. Wat wordt hiermee bedoeld?
De context van de organisatie is de omgeving waarin jouw praktijk zich bevindt. Om de context van de organisatie goed in kaart te brengen moeten de volgende onderdelen worden uitgewerkt:
4.1 Toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagementsysteem
Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagementsysteem bepaalt de fysieke en organisatorische grenzen waar het kwaliteitsmanagementsysteem geldt.
Hieronder staat een standaard tekst voor je klaar. Deze tekst moet je zelf aanpassen naar je eigen situatie en zal uiteindelijk onderdeel worden van je kwaliteitshandboek.
Dit document is van toepassing op alle documentatie en activiteiten binnen het KMS.
Gebruikers van dit document zijn de eigenaar en eventuele medewerkers van de praktijk {KLP_NAAM}.
Gerefereerde documenten
4.2. Externe en interne analyse
Heb je als praktijk informatie over externe en interne invloeden in kaart gebracht, beoordeeld en bewaakt?
Denk hierbij aan: wet- en regelgeving, vergoedingen zorgverzekeraar, eisen gesteld door koepelorganisatie en/of beroepsvereniging.
Daarnaast moet je een sterkte/zwakte analyse oftewel SWOT-analyse uitvoeren. Hiervoor is een voorbeeld ter beschikking. Dit document moet je uploaden!
De eigenaar voert periodiek een analyse uit om inzicht te krijgen en te houden op de interne en externe factoren, die van invloed kunnen zijn op de kwaliteitsdoelstellingen en praktijkvoering.
De beïnvloeding is vertaald naar kansen en risico’s voor de praktijk en, indien van toepassing, naar maatregelen.
De interne factoren oftewel interne context verwijst naar:
• De praktijkvoering als eenmanszaak; • De noodzakelijke competenties; • De financiële en administratie verplichtingen; • De contractuele verplichtingen naar derden.
In tegenstelling tot de interne factoren kan de eigenaar weinig tot geen invloed uitoefenen op externe factoren oftewel de externe context.
De externe context verwijst naar: • Wet- en regelgeving • Eisen gesteld door koepelvereniging • Eisen gesteld door beroepsvereniging • Zorgverzekeraar • Omgevingsfactoren
Je Externe Analyse(s):
Je Interne Analyse(s):
4.3. Identificatie van belanghebbenden
Heb je als praktijk inzicht in de behoeften en verwachtingen van jouw belanghebbenden? Denk hierbij aan de volgende belanghebbenden: clienten, koepelorganisatie, beroepsvereniging, zorgverzekeraar(s), omgevingsfactoren van de praktijk.
Daarnaast moet je de belangheddenden oftewel stakeholdes analyse uitvoeren. Hiervoor is een voorbeeld ter beschikking. Dit document moet je uploaden!
De eigenaar voert periodiek een analyse uit om inzicht te krijgen en te houden op de behoefte en verwachtingen van personen en/of organisaties oftewel belanghebbenden, die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van de praktijk.Gezien de aard van de praktijk beperken de belanghebbenden zich tot:• Client;• Leveranciers;• Koepelvereniging;• Beroepsvereniging;• Zorgverzekeraar;• Plaats van de praktijk.
Je belanghebbenden:
4.4. Vaststelling scope van het kwaliteitsmanagement
De scope oftewel het primaire aandachtsgebied van jouw praktijk is het uitvoeren en borgen van een goede behahdeling/begeleiding/zorg- en/of dienstverlening.
Normaliter zijn alle genoemde onderdelen van het kwaliteitsmanagementsysteem van toepassing.
Het kwaliteitsmanagementsysteem van mijn praktijk heeft betrekking op:Klantgerichtheid, leiderschap, betrokkenheid van medewerkers (indien van toepassing), procesbenadering, verbetering, op bewijs gebaseerde besluitvorming, relatiemanagement.
Hierbij verklaar ik dat alle onderdelen van het kwaliteitsmanagementsysteem van toepassing zijn in mijn praktijk.
4.5 Het kwaliteitsmanagementsysteem en de processen
Het doel van dit onderdeel is het benoemen van de processen van jouw praktijk. Onder proces wordt verstaan een serie van stappen en/of acties.
In principe heeft iedere praktijk te maken met processen en kritische prestatie-indicatoren (KPI's). Ook al heb je een eenmanspraktijk of werk je als ZZP "er.
Maar wat zijn KPI’s precies? Wat zijn voorbeelden van kritieke prestatie-indicatoren? En waarom zijn ze zo belangrijk?
Met kritieke prestatie-indicatoren kun je de prestaties van je organisatie, je teams en de afzonderlijke medewerkers meten. Ze maken de voortgang meetbaar en concreet. Zo kun je zien waar je het goed doet en waar nog werk te doen valt.
Een goede KPI stel je op volgens het SMART-principe. Dat betekent dat hij moet voldoen aan de volgende eisen:
- specifiek - meetbaar - aanvaardbaar - realiseerbaar - tijdgebonden
Voorbeelden van KPI's - Hoeveel cliënten wil ik, gemiddeld per week, behandelen? - Hoeveel geld wil ik, gemiddeld per maand, verdienen? - Hoeveel tijd wil ik, gemiddeld per maand, aan marketing besteden?
De {KLP_NAAM} heeft vastgesteld welke processen nodig zijn om het kwaliteitsmanagementsysteem effectief in te richten. Deze processen zijn opgenomen binnen het kwaliteitswerkboek.
Van elk proces is vastgesteld:
De benodigde input en output. De interactie tussen de processen. De benodigde KPI’s, criteria en controlemechanismen om zeker te stellen dat de effectiviteit gewaarborgd is. De benodigde middelen. De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. De risico’s en kansen. De methode om te monitoren of het proces nog steeds effectief is. De kansen die er zijn om het proces te verbeteren. {KLP_NAAM} legt, daar waar nodig, het bewijs vast dat de processen zijn uitgevoerd zoals overeengekomen.
Wat is een KPI?
In principe heeft iedereen in je organisatie met kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) te maken. Ook al heb je maar een eenmanspraktijk. Maar wat zijn KPI’s precies? Wat zijn voorbeelden van kritieke prestatie-indicatoren? En waarom zijn ze zo belangrijk?
Betekenis KPI
KPI is de afkorting voor kritieke prestatie-indicator. De Engelse term is key performance indicator – de afkorting dekt dus de lading in de beide talen.
Een voorbeeld:
Een voorbeeld van een (in sommige gevallen onbewuste) KPI, is het registreren van meldingen. Medewerkers hebben de gelegenheid om melding te maken van misstanden. Aan de hand van deze meldingen kunnen klachten worden ingediend en verzameld. Dit geeft de kans daar een verbeteractie op te ondernemen en zo sturing te geven. Nog concreter is het gebruik van een VIM-register (vanuit de AVG).
Een set van KPI’s als voorbeeld:
KPI
Frequentie
Meeteenheid
Financieel
1
Kostprijs per behandeling
Maand
In euro’s €
2
Ondertekende zorgplannen
Week
Aantallen #
3
Beschikbare budget voor therapie geven
Cliënten
4
Het aantal nieuwe cliënten
Week of maand
5
Het aantal succesvol afgeronde trajecten
6
Het aantal trajecten niet succesvol afgerond
Interne Processen
7
De doorlooptijd van cliënten
In dagen
8
Aantal afspraken per dag
Dagelijks
9
Ziekte/verzuim van therapeut c.q. medewerkers
Percentage %
10
Aantal nagekomen afspraken door cliënten
11
Het aantal informatieaanvragen per telefoon of email.
12
Het aantal aanvragen voor therapie
13
Aantal exitinterviews
14
Het onderhouden van de benodigde competenties
Jaar
Innoveren en verbeteren
15
Het aantal ingediende verbeterplannen
16
Tevredenheid van de cliënten d.m.v. een klanttevredenheidsonderzoek
Per kwartaal
Cijfer (1-10)
Je KPI's:
Je processen:
Heb je alles ingevuld en/of gecontroleerd en de gevraagde documenten geüpload? Zet de status op 'Klaar'.
OUDE EN VERVALLEN TEKSTEN
Doel, toepassingsgebied en gebruikers
Het doel van deze procedure is om systematische en periodieke beoordeling van het QIC-KMS door {KLP_NAAM} te waarborgen teneinde de mogelijkheden voor verbetering en behoeften voor wijzigingen te evalueren, inclusief Kwaliteitsbeleid en Kwaliteitsdoelstellingen.
Deze procedure wordt toegepast op alle processen binnen het KMS.
Gebruikers van dit document zijn de eigenaar van de praktijk {KLP_NAAM}.
De praktijkeigenaar voert de management review uit.
Methoden management review
De management review kan worden uitgevoerd op de volgende wijzen:
Periodieke directiebeoordeling
De eigenaar van de praktijk organiseert de vergadering betrokkenen. Andere leden van de leiding zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze beoordeling indien van toepassing.
De doelstelling van de beoordeling zal worden gewaarborgd door een continu KMS:
Als een minimum, worden de volgende informatie en gegevens gepresenteerd tijdens de directiebeoordeling:
De directie dient wijzigingen te overwegen in de interne en externe context van de organisatie, bepaalt of er enige wijzigingen zijn, en plant verdere maatregelen om die wijzigingen te adresseren.
De eigenaar van de praktijk presenteert de resultaten van interne en/of externe kwaliteitssysteemaudits. Dit omvat samenvattingen van resultaten, frequenties van auditbevindingen tegen bijzondere elementen van het kwaliteitssysteem, en discussie van vooral belangrijke bevindingen.
De eigenaar van de praktijk presenteert samenvattingen van klantfeedback en klachten, analyse van trends voor bijzonder categorieën, klanttevredenheidsgegevens en trends inbegrepen.
De eigenaar van de praktijk presenteert kwaliteitsprestatiegegevens, ingevoerd en gemonitord in de Matrix van Belangrijke Prestatie Indicatoren.
Directie dient de prestatie van externe aanbieders, inclusief leveranciers en onderaannemers, volgens de resultaten van de evaluatie van leveranciers uitgevoerd volgens de Procedure voor Inkoop en Evaluatie van Leveranciers.
De eigenaar van de praktijk presenteert de afwijkingen met het hoogste risico en corrigerende maatregelen geïmplementeerd door de periode en de status van hangende maatregelen.
De eigenaar van de praktijk rapporteert over de status van actiepunten vanuit voorgaande vergaderingen. Punten die niet zijn afgerond worden uitgevoerd als vervolgacties en worden als zodanig in de notulen.
De eigenaar van de praktijk licht elke verlening van dienst, proces, capaciteit of andere operationele of andere organisatorische wijzigingen eruit die het kwaliteitssysteem beïnvloed en stelt specifieke maatregelen voor om te updaten of het systeem te modificeren in antwoord op deze gewijzigde omstandigheden. Dit kan ook externe wijzigingen omvatten zoals een nieuwe wettelijke eis die van kracht wordt.
Directie moet waarborgen dat de adequate middelen worden toegewezen middelen voor elk van de geplande activiteiten.
Directie dient de effectiviteit van de genomen maatregelen beoordelen om risico’s en kansen te adresseren en om corrigerende maatregelen te initiëren indien noodzakelijk om de voorgenomen uitkomsten te bereiken.
De eigenaar van de praktijk presenteert gegevens die vooruitgang tonen ten aanzien van het bereiken van continue verbeteringsdoelen, lopende beoordelingen reviews en afgeronde verbeterprojecten.
Kwaliteitsdoelstellingen vastgesteld gedurende de beoordelingsperiode zijn systematisch geëvalueerd om de voortgang te beoordelen:
De eigenaar van de praktijk beoordeelt het kwaliteitsbeleid om de continue relevantie te waarborgen. Het kwaliteitsbeleid wordt gewijzigd wanneer de uitgesproken doelen in het beleid zijn bereikt, of wanneer wijzigingen binnen of buiten de organisatie het beleid onvoldoende of ongeschikt weergeven.
De eigenaar van de praktijk verzamelt en analyseert van toepassing zijnde gegevens om de effectiviteit van het kwaliteitssysteem te evalueren en dient een Gegevensanalyserapport in.
De eigenaar van de praktijk voert een additionele directiebeoordeling uit in de volgende situaties:
Output van het directiebeoordelingsproces inclusief besluiten en actie gerelateerd aan:
De eigenaar van de praktijk documenteert in de volgende Gedocumenteerde Directiebeoordelingen:
Bij volledige beoordeling van alle input en generatie van de output, management zal de continue geschiktheid, toereikendheid en effectiviteit van het kwaliteitsmanagementsysteem vaststellen.
Naam registratie
Code
Opslag
Verantwoordelijkheid
Bewaartermijn
Locatie
Matrix van Belangrijkste Prestatie Indicatoren (KPI’s)
PR.16.1
2 jaar
kantoor van de eigenaar van de praktijk
{KLP_NAAM}
Gegevensanalyserapport
PR.16.2
Gedocumenteerde Directiebeoordelingen
PR.16.3
De eigenaar is verantwoordelijk voor het identificeren en beschouwen van interne zaken van de organisatie die invloed kunnen hebben op het vermogen om de voorgenomen resultaten van het Kwaliteitsmanagementsysteem te bereiken. Interne zaken zijn onderdeel van de interne context en ze beïnvloeden het vermogen van de organisatie om de voorgenomen resultaten van het Kwaliteitsmanagementsysteem te bereiken.
De interne context van de organisatie is de interne omgeving in welke {KLP_NAAM} zich inspant om haar strategische doelstellingen te behalen, de kwaliteitsdoelstellingen in begrepen, en beheerst interne risico’s en kansen.
Interne context omvat, maar is niet beperkt tot:
De externe context van de organisatie omvat de externe instellingen of invloeden die invloed kunnen hebben op het Kwaliteitsmanagementsysteem in {KLP_NAAM} en het vermogen om de voorgenomen bedrijfs- en kwaliteitsdoelstellingen te bereiken.
De externe context bestaat uit twee componenten:
De eigenaar is verantwoordelijk voor het identificeren van alle personen of organisaties die invloed kunnen hebben of kunnen worden beïnvloed door {KLP_NAAM} ’s bedrijfsvoering aangaande de kwaliteit van product of dienst, als ook hun behoeften en verwachtingen, bepalen van welke behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden en de van toepassing zijnde wet- en regelgevende eisen.
De eigenaar zal definiëren wie verantwoordelijk is voor de naleving van elke individuele eis, en welke belanghebbenden op de hoogte worden gesteld wanneer veranderingen optreden.
De eigenaar dient alle eisen, belanghebbenden, contractuele verplichtingen, en verantwoordelijken te vermelden in de Lijst van Belanghebbenden.
De eigenaar dient, tenminste twee keer per jaar, een conformiteitsevaluatie uit te voeren met wettelijke en andere eisen en de resultaten in het Conformiteitsevaluatieregistratie in te voeren.
De deadline voor naleving is acht dagen van de dag wanneer de niet-naleving is geregistreerd.
Indien het verhelpen van de niet-naleving met wettelijke en andere eisen de bevoegdheid van De eigenaar overstijgt, en/of verzoeken van een betrokken externe partij, dan zal een beslissing worden genomen door de {KLP_NAAM}.
Iedere werknemer binnen {KLP_NAAM} dient De eigenaar op de hoogte te stellen indien hij/zij enige nieuwe wettelijke, regelgevende, contractuele, of andere eisen aantreft die mogelijk relevant zijn voor het Kwaliteitsmanagementsysteem.
De eigenaar stelt vast welke factoren van de context {KLP_NAAM} kunnen beïnvloeden, en aan welke factoren het dient te worden aangepast teneinde haar doelstellingen te bereiken. Voor het vaststellen van huidige en toekomstige kansen en risico’s opkomend van de context van de organisatie, De eigenaar kan een SWOT (Sterkte, Zwakte, Kansen, Dreigingen) Analyse gebruiken.
De context van de organisatie dient meegenomen te worden tijdens het bepalen van het toepassingsgebied van het Kwaliteitsmanagementsysteem.
Lijst van Belanghebbenden
PR.04.1
Kantoor van therapeut
Conformiteitsevaluatieregistratie
PR.04.2
Toepassingsgebied van Kwaliteitsmanagementsysteem
PR.04.3
Voordat je een proces kunt verbeteren, is het eerst nodig het proces in kaart te brengen en te begrijpen wat er precies gebeurt. Zorg ervoor dat als je processen in kaart brengt dat de causale relaties tussen input, transformatie en output grafisch weergegeven zijn.
Nadat het proces in kaart is gebracht, is verbetering mogelijk op één of meer van de volgende vier aspecten: