Ieder bedrijf hoort een visie te hebben. Het maakt niet uit of je een praktijk hebt, een kappersbedrijf of een horecazaak. Een visie hoort uiteindelijk bij de basis van een strategie. Een strategie die je uiteindelijk door middel van een SWOT-analyse en confrontatiematrix verder uit kan werken. Eigenlijk is het best simpel om een visie te formuleren. Het komt immers uit je hart van jou als hulpverlener.
Stap 1. Beantwoord de vraag; op wie richt je praktijk zich?
Allereerst is het belangrijk om antwoord te geven op bovenstaande vraag. Welke groep mensen help jij met jouw praktijk? Een voorbeeld:
Wij richten ons op mensen die rouw moeten ondergaan en verwerken.
Stap 2. Vertel waarom jouw therapie goed is voor deze groep
In deze stap is het niet noodzakelijk om je therapie te gaan beschrijven. Het gaat erom dat je de volgende vraag kunt beantwoorden:
Welk probleem kunnen we oplossen met mijn therapie?
Hulpverlener zijn betekent natuurlijk dat je graag een boterham aan je praktijk wil verdienen, maar anderzijds wil je ook mensen helpen. Jij hebt namelijk kennis en kunde, welke een oplossing is voor een probleem. Een voorbeeld:
Met mijn therapie help ik mensen tot een acceptatie en aanvaarding te kunnen komen met hun verlies op een dusdanige wijze dat mensen weer de draad van hun leven kunnen oppakken.
In deze stap is het bijvoorbeeld ook handig om te formuleren waarom dit probleem aangepakt dient te worden.
Stap 3. Vertel je droomscenario
Je hebt natuurlijk een droom. Een droom waar de wereld mee geconfronteerd wordt over 5-10 jaar. Wellicht doe jij onderzoek naar bepaalde gezondheidsproblemen op het gebied van obesitas. Dan is wellicht uiteindelijk je droom om een medicijn te ontwikkelen (missie), zodat er over 10 jaar niemand meer obesitas heeft op de wereld (toekomstdroom). Vertel hoe jij met jouw oplossing de wereld wilt verbeteren.
Stap 4. Vat de eerdere stappen samen in een visiedocument
Als je de eerste drie stappen helder omschreven hebt, kan jij je visie gaan formuleren. Dit betekent dat jij duidelijk op papier neer kan zetten wat jouw ideale toekomstbeeld is over 5-10 jaar. In deze fase kan je namelijk aangeven, hoe jouw oplossing kan helpen om een bepaalde groep te ontlasten van een bepaald probleem. Stel dat je een liefdadigheid organisatie bent die actief is in Afrika, kan het zijn:
Onze droom is dat alle kinderen in Afrika onderwijs volgen. Dit doen wij door middel van studiematerialen en tools die wij beschikbaar stellen aan alle onderwijsinstellingen in Afrika. Hierdoor is elk kind in dit werelddeel (zonder financiële middelen) in staat om naar school te gaan en te leren.
Tips voor het maken van een visie:
- Gebruik geen vakjargon.
- Durf (groot) te dromen.
- Zorg dat het inspirerend is voor alle stakeholders.
- Visie hoort bondig te zijn (een paar regels kan voldoende zijn). Een heel boekwerk is natuurlijk overbodig.
- Maak het specifiek (dit is bijvoorbeeld fout: de visie van onze organisatie is om zorginstellingen te inspireren).