De praktijk van evidence-based practice impliceert het integreren van individuele expertise met het beste externe bewijsmateriaal dat vanuit systematisch onderzoek beschikbaar is, in combinatie met de voorkeuren, wensen en verwachtingen van de cliënt. Je werkt dus met (wetenschappelijk) bewezen methodieken. Je methodes zijn herhaalbaar en meetbaar.
Dat betekent dat je niet zondermeer onderzoeksresultaten in elke zorgsituatie kunt gaan gebruiken. Je moet als hulpverlener bekwaam zijn (of dit door scholing worden) in de nieuwe handelswijze, het materiaal moet voorhanden zijn en de cliënt moet er mee instemmen.
Het gaat bij EBP om klinische beslissingen op basis van
- Het best beschikbare bewijs
- De kennis en ervaring van de professional en
- De waarde(n) en voorkeur van de individuele cliënt.
Practice based Evidence werken draait om de ervaringen van jou als behandelaar en de gegevens die je verzamelt van jouw individuele cliënten. Hiermee wil je aantonen dat de behandeling die jij geeft werkt. Aan de hand van deze ervaringen pas je vervolgens de behandelmethode aan. Bij Practice based Evidence werken onderzoek je dus vanuit de dagelijkse praktijk of je behandeling werkt.
Value based zorg leveren richt zich op het geven van waardevolle zorg. Het belang van de cliënt is leidend. Het gaat erom dat de zorg voor de cliënt gemaximaliseerd wordt en de kosten geminimaliseerd.